Klasyczny cydr to napój uzyskany ze sfermentowanego soku jabłkowego i drożdży. Słowo cydr pochodzi z francuskiego cidre co oznacza jabłecznik. Niektórzy dodają cukier i kwas cytrynowy. Występuje cydr musujący, o smaku cynamonowym, i gruszkowym.

Jak rozpoznać oryginalny? Ani to wino, ani piwo jabłkowe po prostu cydr. Dobrze przygotowany, nie powinien mieć smaku soku, bo sok to nie słodzik, należy więc dopilnować procesu fermentacji. Zawartość alkoholu i kaloryczność jest nie tak wielka, waha się od 2 do 7 procent, w 100 ml wynosi około 40 kcal a wartość energetyczną ma podobną do soku owocowego. Produkowany jest w wielu krajach europejskich: Francji, Hiszpanii, Skandynawii i Wielkiej Brytanii.

Obecność przeciwutleniaczy w jabłkach sprawia, że napój ten jest bardzo wartościowy. Codzienna dawka antyoksydantów w diecie jest potrzebna, gdyż buduje się bariera przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W cydrze znajdujemy flawonoidy, antocyjany, fenole, a także kwas urosolowy. Pamiętajmy, że zarówno spożywanie jabłek, jak i cydru zawsze ma bardzo korzystny wpływ. Działa przeciwzapalnie i antyrakowo.

Pin It

Wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z jedzenia mięsa, gdyż niepokoi się o to, jak zapewnić organizmowi wystarczającą ilość białka.

1. Soczewica czerwona, zielona, czarna

Nasiona soczewicy były podstawą żywienia w czasach starożytnych. Obecnie jest spożywana prawie we wszystkich regionach świata. Soczewica należy do roślin strączkowych. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko. Zawartość tłuszczu to ok. 2%, a węglowodany 60%. Zawiera witaminy z grupy B, minerały: potas, magnez, fosfor, wapń oraz błonnik. Zwykle gotuje się ją ok. godziny a najszybciej gotuje się czerwona. Daje uczucie sytości, można przygotować z niej zupę, sałatkę i wiele innych potraw. Z mielonej soczewicy można uzyskać mąkę, która jest wykorzystywana do pieczenia chleba.

Pin It

Przepis na sałatkę z mięsem.

Składniki :
Pierś z kurczaka 0,5 kg
Mieszanka sałat (według uznania)
Pomidorki koktajlowe 250 g
Ogórek zielony (długi szklarniowy)
Ser feta w ziołach
Czarne oliwki 250 g
Sos vinegrette (grecki do sałatek )
Zioła prowansalskie , sól , pieprz , papryka słodka, olej .

Jak przyrządzić :

Pin It

Mało kto wie, że dynia nie jest warzywem ale owocem i do tego jagodowym. Nie sposób przecenić jej wielu wartości odżywczych. Miąższ nadaje się do przygotowania zupy, sernika, placków a teraz nawet do chleba. Powodzenia!

- 100 g mąki owsianej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oleju kokosowego
- 5 łyżek naparu z kawy

Pin It

Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeśli Wy też to musicie usmażyć te kalafiorowe. To świetna alternatywa bo placki kalafiorowe są o wiele delikatniejsze. Przygotowanie wcale nie jest trudne a z dodatkiem przypraw są wytrawniejsze.

- 1 kalafior podzielony na różyczki
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju kokosowego

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i smarujemy ciepłym kokosowym olejem. Miksujemy kalafior i gotujemy. Przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, przyprawy i starty ser. Z otrzymanego ciasta formujemy na blasze kwadraty. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut, aż się zrumienią. Upieczone placki wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

 

Pozdrawiamy 

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Słodkie bataty jedzone z umiarem mogą się stać całorocznym uzupełnieniem wielu ważnych składników odżywczych. Stają się coraz bardziej popularne dzięki wyjątkowym walorom kulinarnym. Więc jeśli znudziły cię ziemniaki to coś dla ciebie!

- 450 g pure z dużego batata
- 250 g białej kaszy gryczanej
- 100 g masła orzechowego
- 100 g uprażonego słonecznika
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 3 łyżki sosu sojowego
- 70 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz

Kaszę gotujemy ze szczyptą soli. Batata gotujemy i ubijamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Kaszę oraz puree z batata, masło, słonecznik, przecier, czosnek, cebulę, soję, oliwę, siemię, ocet i przyprawy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do foremki i pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

Zespół Świat i Polacy

Pin It

     Ryż z kalafiora możemy przygotować na wiele sposobów. Smak jest bardzo zbliżony do ryżu. Już nie musisz sięgać po ten sam nudny ryż. Spróbuj go zrobić w domu dodając kilka prostych przypraw. Podaj koniecznie na obiad.

- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 5 pieczarek
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki kminu rzymski
- 1/4 łyżeczki chilli
- 2 łyżki soku z cytryny

Kalafiora dzielimy na różyczki. Myjemy i zostawiamy w zimnej wodzie na kilka minut. Następnie osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy. Smażymy cebulę, dodajemy pieczarki i zostawiamy na 3 minuty pod przykryciem na małym ogniu. Po tym dodajemy groszek oraz przyprawy tj. kurkumę, sól, pieprz, kmin i dokładamy cukinię oraz kalafior. Dusimy pod przykryciem aż warzywa się ugotują. Na koniec doprawiamy do smaku chilli i sokiem z cytryny. Przekładamy na talerz i podajemy.

 

Pozdrawiamy 

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Nie czekajmy i mieszajmy. Tylko dwadzieścia minut pieczenia po to, żeby uraczyć gości pysznymi, zdrowymi wypiekami. Pełnoziarnista mąka to cenne źródło witamin. Więc brązowy cukier i rodzynki bardzo tu pasują. Zapraszam!

- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- rodzynki
- 250 ml wody
- 80 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka aromatu waniliowego

Składniki suche mieszamy osobno. Wlewamy składniki mokre do suchych i krótko mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papierkami. Przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i podajemy.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Taki nieskomplikowany ale jak pomysłowy sernik zimowy. Nazwałam go teraz zimowym, bo to piernikowa przyprawa jest nam tak potrzebna w chłodne dni. Powodzenia!

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko

masa serowa:

- 500 g tłustego twarogu
- 120 g śmietany kremówki 30%
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru brązowego
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego

Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszać i włożyć połowę pokrojonego zimnego masła oraz jajko i zagniatać na ciasto. Gotowe podzielić na 2 części, uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut. Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić. Osobno ubić kremówkę. Do drugiej połowy miękkiego masła dodać cukier i miksować. Do masła z cukrem stopniowo dodać żółtka, zmielony twaróg, kaszę kukurydzianą i proszek budyniowy. Połączyć masę twarogową z pianą z białek i ubitą kremówką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki. Połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy a połowę na masę serową. Piec ok. 60 minut w 160 st. C.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

       Sprawdzi się domowy cienki biszkopt, herbatniki a nawet ciastka owsiane. Skorzystajmy z tego co dostępne jest w naszej domowej kuchni. Do owoców najlepiej pasuje spód biszkoptowy ale równie dobrze można dać pełnoziarniste herbatniki. Oczywiście wybór jest bardzo szeroki ale zależny od indywidualnych upodobań.

- 700 g tłustego twarogu
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 1 puszka brzoskwiń (850 g)
- 200 g cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5 szklanki zalewy z brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- biszkopt lub herbatniki pełnoziarniste

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ciastkami. Brzoskwinie przelewamy przez sito i kroimy w talarki. Mielimy twaróg. 2 łyżki żelatyny zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy. Ubijamy śmietanę kremówkę. Do twarogu dodajemy sok z cytryny, zalewę z brzoskwiń i cukier. Dodajemy żelatynę, kremówkę, i połowę brzoskwiń. Drugą połowę położymy na ciasto. Masę serową wylewamy na blachę z ciastkami. Sernik wstawiamy do lodówki na godzinę. Szykujemy galaretki brzoskwiniowe. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, wyjmujemy sernik z lodówki i układamy brzoskwinie. Zalewamy powoli tężejącą galaretką i wkładamy jeszcze na chwilę. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

PRACA

Zapraszamy na serwis:"PRACA" Jeżeli masz firmę i szukasz wykwalifikowanych pracowników, zostaw bezpłatne ogłoszenie drobne. Może szukasz pracy? Pokaż że ci zależy i skorzystaj z naszego serwisu. Nie trać czasu niech oni dzwonią do ciebie!

OGŁOSZENIA

Zapraszamy wszystkich do serwisu: "OGŁOSZENIA" Można tutaj wstawić swoje używane rzeczy, albo sprzedać zupełnie nowy towar. Na co czekać? Bądź pierwszy i wstaw bezpłatne ogłoszenie drobne.

FIRMY

Zapraszamy na serwis: "FIRMY"  Jeżeli szukasz nowych klientów lub chcesz jeszcze bardziej rozreklamować swój biznes, zostaw wizytówkę. Wiemy jak dobra reklama jest niezbędna w osiągnięciu sukcesu. Nie strać tej okazji, bo może właśnie ona, przyniesie Tobie sukces.

Komputery

Czytaj

Awangardowy styl życia

Więcej…

Jak wychowawczo spędzać czas z dzieckiem?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Norweska atrakcja - koniec świata

Zoo w Ostrawie

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marihuana medyczna

Więcej…

Jak wesprzeć stawy?

Więcej…

Moda

Artykuły

Domowy Humus

Więcej…

Ryż kalafiorowy z cukinią, groszkiem

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Poznaj 10 ciekawostek i faktów na temat popularnych muzyków i zespołów.

Więcej…

Sprawdź co wiesz o piwie?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Trufle

Więcej…

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…