Klasyczny cydr to napój uzyskany ze sfermentowanego soku jabłkowego i drożdży. Słowo cydr pochodzi z francuskiego cidre co oznacza jabłecznik. Niektórzy dodają cukier i kwas cytrynowy. Występuje cydr musujący, o smaku cynamonowym, i gruszkowym. 

Jak rozpoznać oryginalny? Ani to wino, ani piwo jabłkowe po prostu cydr. Dobrze przygotowany, nie powinien mieć smaku soku, bo sok to nie słodzik, należy więc dopilnować procesu fermentacji. Zawartość alkoholu i kaloryczność jest nie tak wielka, waha się od 2 do 7 procent, w 100 ml wynosi około 40 kcal a wartość energetyczną ma podobną do soku owocowego. Produkowany jest w wielu krajach europejskich: Francji, Hiszpanii, Skandynawii i Wielkiej Brytanii.

Obecność przeciwutleniaczy w jabłkach sprawia, że napój ten jest bardzo wartościowy. Codzienna dawka antyoksydantów w diecie jest potrzebna, gdyż buduje się bariera przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W cydrze znajdujemy flawonoidy, antocyjany, fenole, a także kwas urosolowy. Pamiętajmy, że zarówno spożywanie jabłek, jak i cydru zawsze ma bardzo korzystny wpływ. Działa przeciwzapalnie i antyrakowo.

To napój alkoholowy więc pijemy go tylko z umiarem. Pół litra jabłecznika 4-procentowego to około 2 jednostki alkoholu. Dzienna dawka alkoholu wynosi 2 jednostki w przypadku kobiet i 3 u mężczyzn. Domowy cydr każdy może zrobić, gdyż produkowanie jest krótkie i tanie. Dobrej jakości sok jabłkowy, drożdże winiarskie i duże pękate naczynie szklane do wyrobu win.

Przepis na 12 litrów 5 proc. cydru:

- 12 litrów 100 procent soku jabłkowego

- drożdże winiarskie

- pół szklanki letniej wody

Sok jabłkowy przelewamy do 15 litrowego gąsiora z rurką fermentacyjną. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i czekamy kilka minut, aż zaczną pracować. Przelewamy do naczynia z sokiem. Odstawiamy napełniony gąsior na czas fermentacji tj. około 2 tygodnie. Kiedy napój przestanie bulgotać, możemy uznać proces fermentacji za skończony.

Przelewamy go do butelki przez lejek. 5-procentowy cydr jest gotowy do spożycia.

Alkohol, tylko dla pełnoletnich.

 

 

Życzymy powodzenia w wyrabianiu i przyjemności w delektowaniu!

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Domowe rośliny doniczkowe. cz1

Więcej…

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Telefony

Codziennie

Niepowtarzalna Wenecja - praktyczne rady cz2

Więcej…

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Właściwości babki lancetowatej

Więcej…

Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz zdrowie.

Więcej…

Moda

Artykuły

Szparagi w bekonie

Więcej…

Chłodnik z awokado

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Ciekawostka - Ludzkie serce

Więcej…

"Nie wywołuj wilka z lasu" - wilki w Polsce

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Pyton tygrysi

Więcej…

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…