Klasyczny cydr to napój uzyskany ze sfermentowanego soku jabłkowego i drożdży. Słowo cydr pochodzi z francuskiego cidre co oznacza jabłecznik. Niektórzy dodają cukier i kwas cytrynowy. Występuje cydr musujący, o smaku cynamonowym, i gruszkowym.

Jak rozpoznać oryginalny? Ani to wino, ani piwo jabłkowe po prostu cydr. Dobrze przygotowany, nie powinien mieć smaku soku, bo sok to nie słodzik, należy więc dopilnować procesu fermentacji. Zawartość alkoholu i kaloryczność jest nie tak wielka, waha się od 2 do 7 procent, w 100 ml wynosi około 40 kcal a wartość energetyczną ma podobną do soku owocowego. Produkowany jest w wielu krajach europejskich: Francji, Hiszpanii, Skandynawii i Wielkiej Brytanii.

Obecność przeciwutleniaczy w jabłkach sprawia, że napój ten jest bardzo wartościowy. Codzienna dawka antyoksydantów w diecie jest potrzebna, gdyż buduje się bariera przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W cydrze znajdujemy flawonoidy, antocyjany, fenole, a także kwas urosolowy. Pamiętajmy, że zarówno spożywanie jabłek, jak i cydru zawsze ma bardzo korzystny wpływ. Działa przeciwzapalnie i antyrakowo.

To napój alkoholowy więc pijemy go tylko z umiarem. Pół litra jabłecznika 4-procentowego to około 2 jednostki alkoholu. Dzienna dawka alkoholu wynosi 2 jednostki w przypadku kobiet i 3 u mężczyzn. Domowy cydr każdy może zrobić, gdyż produkowanie jest krótkie i tanie. Dobrej jakości sok jabłkowy, drożdże winiarskie i duże pękate naczynie szklane do wyrobu win.

Przepis na 12 litrów 5 proc. cydru:

- 12 litrów 100 procent soku jabłkowego

- drożdże winiarskie

- pół szklanki letniej wody

Sok jabłkowy przelewamy do 15 litrowego gąsiora z rurką fermentacyjną. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i czekamy kilka minut, aż zaczną pracować. Przelewamy do naczynia z sokiem. Odstawiamy napełniony gąsior na czas fermentacji tj. około 2 tygodnie. Kiedy napój przestanie bulgotać, możemy uznać proces fermentacji za skończony.

Przelewamy go do butelki przez lejek. 5-procentowy cydr jest gotowy do spożycia.

Alkohol, tylko dla pełnoletnich.

 

 

Życzymy powodzenia w wyrabianiu i przyjemności w delektowaniu!

Zespół Świat i Polacy

Pin It

PRACA

Zapraszamy na serwis:"PRACA" Jeżeli masz firmę i szukasz wykwalifikowanych pracowników, zostaw bezpłatne ogłoszenie drobne. Może szukasz pracy? Pokaż że ci zależy i skorzystaj z naszego serwisu. Nie trać czasu niech oni dzwonią do ciebie!

OGŁOSZENIA

Zapraszamy wszystkich do serwisu: "OGŁOSZENIA" Można tutaj wstawić swoje używane rzeczy, albo sprzedać zupełnie nowy towar. Na co czekać? Bądź pierwszy i wstaw bezpłatne ogłoszenie drobne.

FIRMY

Zapraszamy na serwis: "FIRMY"  Jeżeli szukasz nowych klientów lub chcesz jeszcze bardziej rozreklamować swój biznes, zostaw wizytówkę. Wiemy jak dobra reklama jest niezbędna w osiągnięciu sukcesu. Nie strać tej okazji, bo może właśnie ona, przyniesie Tobie sukces.

Komputery

Czytaj

Graffiti

Więcej…

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Telefony

Codziennie

Gęsi- niezwykłe zwykłe ptaki

Więcej…

Woda wypłukała dla nas nagrodę

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zdrowy sen

Więcej…

Zegar Biologiczny

Więcej…

Moda

Artykuły

Chłodnik z awokado

Więcej…

Pyszna i prosta sałatka "gyros"

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

"Nie wywołuj wilka z lasu" - wilki w Polsce

Więcej…

Kiedy księżyc jest największy?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Jak złowić swojego pierwszego karpia?

Więcej…

Największe drzewa świata

Więcej…