Pyszny i zdrowy zamiennik popularnego dania to właśnie pasztet z soczewicy. Zaserwowany na ciepło w porze obiadowej lub jako uzupełnienie łatwo przyswajalnego białka na kolację. Kiełki soczewicy również mają dużo wartości jednak z warzywem sojowym można zrobić o wiele więcej. Niezastąpione jest dla ludzi aktywnych, prowadzących zdrowy tryb życia. 

- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 mała cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g twardego owczego sera lub parmezanu
- 3 jajka

- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka majeranku
- pieprz czarny
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta suszonej kolendry
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka słonecznika

Namoczoną wcześniej soczewicę gotować w 2 szklankach wody z solą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić i przełożyć do blendera. Dodać pokrojone suszone pomidory, cebulę, czosnek i zblendować. Cukinii lepiej nie obierać ale zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać do masy, wbić jajka, wsypać przyprawy, suchą mannę oraz starty na oczkach ser. Pomieszać łyżką i włożyć do podłużnej formy. Wygładzić łyżką i posypać ziarnami. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu pasztet wystudzić i pokroić na plastry. 

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Domowe rośliny doniczkowe. cz1

Więcej…

Telefony

Codziennie

Woda wypłukała dla nas nagrodę

Więcej…

Komercyjne loty w kosmos już niedługo

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zadbaj o swój wzrok.

Więcej…

Właściwości babki lancetowatej

Więcej…

Moda

Artykuły

Zupa czosnkowa

Więcej…

„Wegański śledź”

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz dlaczego Jerzyk zwyczajny, wcale nie jest "zwyczajny"?

Więcej…

Sprawdź co wiesz o piwie?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Małże - Perfekcyjne mięczaki

Więcej…

Tuńczyk błękitno-płetwy

Więcej…