Pyszny i zdrowy zamiennik popularnego dania to właśnie pasztet z soczewicy. Zaserwowany na ciepło w porze obiadowej lub jako uzupełnienie łatwo przyswajalnego białka na kolację. Kiełki soczewicy również mają dużo wartości jednak z warzywem sojowym można zrobić o wiele więcej. Niezastąpione jest dla ludzi aktywnych, prowadzących zdrowy tryb życia. 

- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 mała cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g twardego owczego sera lub parmezanu
- 3 jajka

- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka majeranku
- pieprz czarny
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta suszonej kolendry
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka słonecznika

Namoczoną wcześniej soczewicę gotować w 2 szklankach wody z solą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić i przełożyć do blendera. Dodać pokrojone suszone pomidory, cebulę, czosnek i zblendować. Cukinii lepiej nie obierać ale zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać do masy, wbić jajka, wsypać przyprawy, suchą mannę oraz starty na oczkach ser. Pomieszać łyżką i włożyć do podłużnej formy. Wygładzić łyżką i posypać ziarnami. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu pasztet wystudzić i pokroić na plastry. 

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Jak pozbyć się roztoczy ze swojego domu?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Pamiętasz zapach ziemniaczków z ogniska?

Więcej…

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Proporcjonalne ciało człowieka.

Więcej…

Jak dbać o naturalne piękno dłoni i paznokci

Więcej…

Moda

Artykuły

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Więcej…

Pyszna i prosta sałatka "gyros"

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Ile przesypiamy w ciągu roku?

Więcej…

Czy wiesz, że...?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Najsmaczniejsze grzyby i pomysły na ich spożycie.

Więcej…

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…