Pyszny i zdrowy zamiennik popularnego dania to właśnie pasztet z soczewicy. Zaserwowany na ciepło w porze obiadowej lub jako uzupełnienie łatwo przyswajalnego białka na kolację. Kiełki soczewicy również mają dużo wartości jednak z warzywem sojowym można zrobić o wiele więcej. Niezastąpione jest dla ludzi aktywnych, prowadzących zdrowy tryb życia. 

- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 mała cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g twardego owczego sera lub parmezanu
- 3 jajka

- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka majeranku
- pieprz czarny
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta suszonej kolendry
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka słonecznika

Namoczoną wcześniej soczewicę gotować w 2 szklankach wody z solą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić i przełożyć do blendera. Dodać pokrojone suszone pomidory, cebulę, czosnek i zblendować. Cukinii lepiej nie obierać ale zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać do masy, wbić jajka, wsypać przyprawy, suchą mannę oraz starty na oczkach ser. Pomieszać łyżką i włożyć do podłużnej formy. Wygładzić łyżką i posypać ziarnami. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu pasztet wystudzić i pokroić na plastry. 

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Graffiti

Więcej…

Jak pozbyć się roztoczy ze swojego domu?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Komercyjne loty w kosmos już niedługo

Więcej…

Tanie wakacje w Polsce

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Jak zadbać o swój mózg?

Więcej…

Jak dbać o naturalne piękno dłoni i paznokci

Więcej…

Moda

Artykuły

Muffiny

Więcej…

Sojonez

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Ciekawostka - Ludzkie serce

Więcej…

Kilka ciekawostek, o których zapewne wcześniej nie słyszałeś.

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Testujemy sprzęcior

Więcej…

Złowiłeś już swojego dorsza?

Więcej…