Nie musisz posiadać pieca, aby szybko przyrządzić pyszną pizzę. Ciasto wyrasta na patelni, jest miękkie na brzegach i pokryte ciągnącym się żółtym serem. Warto dodać kukurydzę, bo jest to świetny dodatek do pizzy. Sos pomidorowy łatwo jest przyrządzić z koncentratu, wody, oliwy i oregano. Powodzenia! 

- 1 szklanka mąki 500
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka pieczarek
- 1/2 ząbka czosnku
- kukurydzę
- żółty ser
- sos pomidorowy

Do miski dajemy mąkę, cukier, sól, zioła oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Trzeba połączyć ze składnikami suchymi a potem przełożyć na stolnicę i zagniatać kilka minut. Uformować kulę i przełożyć do miski by rosło. Pokroić szynkę w paski a żółty ser zetrzeć na tarce. Do osobnego naczynia, wlać wodę i olej. Dodać sos pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto rozprowadzić na natłuszczonej powierzchni patelni o średnicy ok. 24 cm i posmarować sosem pomidorowym. Na patelni usmażyć pokrojone pieczarki i kukurydzę. Ciasto położyć stroną posmarowaną sosem pomidorowym do dołu. Zmniejszyć ogień i przykryć na 5 minut. Następnie dopiec 2 minuty i przewrócić na drugą stronę. Od razu posypać górę żółtym serem z ziołami. Zmniejszyć ogień i przykryć na 3 minuty. Następnie dopiec 2 minuty. Najlepiej podać na ciepło z ulubionym sosem.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Graffiti

Więcej…

Hausboot - polubisz pływający domek z wszelkimi wygodami

Więcej…

Telefony

Codziennie

Woda wypłukała dla nas nagrodę

Więcej…

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zdrowy sen

Więcej…

Marihuana medyczna

Więcej…

Moda

Artykuły

Sojonez

Więcej…

Pyszna i prosta sałatka "gyros"

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Kilka ciekawostek, o których zapewne wcześniej nie słyszałeś.

Więcej…

Założę się, że nie zgadniesz ile mamy w Polsce Łosi

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Polowanie na nocnego drapieżnika z jeziora

Więcej…

Testujemy sprzęcior

Więcej…