Znane na całym świecie, ciasteczka o intensywnym smaku. Deser Zawdzięcza swą nazwę ciemnobrązowemu kolorowi czekolady. Ciasto nie wyrasta, jest gęste a najbardziej liczy się smak. Wspaniały dodatek do kawy, na ciepło lub na zimno. Przepis wydaje się prosty, ale czy tak łatwo osiągnąć idealny smak? Przekonajcie się sami. 

- 1 kostka masła
- 3 tabliczki czekolady: 2-do ciasta,1-do posypania
- 200 g brązowego cukru
- 3 całe jajka
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżki aromatu waniliowego
- szczypta soli

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić, czekolady połamać i roztopić. Trzecią tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ubić jajka, osobno pianę i żółtka, dodać cukier i aromat. Dolać przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól. Przełożyć ciasto do formy, posypać czekoladą z lodówki i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Dlaczego pies jest najlepszym przyjacielem człowieka?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Woda wypłukała dla nas nagrodę

Więcej…

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Jak dbać o naturalne piękno dłoni i paznokci

Więcej…

Właściwości babki lancetowatej

Więcej…

Moda

Artykuły

Energetyczne ciastka orzechowo-owsiane

Więcej…

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Poznaj przybyszy z Afryki

Więcej…

Niejadek jabłek, czyli mit o jeżu

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Polowanie na nocnego drapieżnika z jeziora

Więcej…

Największe drzewa świata

Więcej…