„Chałwa z pestek słonecznika z miodem i sezamem”

Chałwa to wyrób popularny na Bałkanach a ręcznie robiona jest krucha i wyśmienita w smaku. Można ją wzbogacić czekoladą i migdałami. Mała słodka przyjemność nie będzie już tylko kusić jeśli zrobisz ją osobiście. Powodzenia! 

- 1 szklanka słonecznika
- 3 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu. Ostudzić i wsypać do blendera. Dodać miód, aromat i sok z cytryny. Miodu można dać więcej niż dwie łyżki tak by masa była nie za gęsta ale tez odpowiednio słodka. Teraz trzeba zblendować dodatki z uprażonym ziarnem. Następnie niewielkie naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać powierzchnię ubijając do dna. Wstawić do lodówki na 3 godziny i pokroić na małe kawałeczki. Przepyszny deser.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Rejestr Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym

Więcej…

Dlaczego sen jest ważny? - Świat i Polacy

Więcej…

Telefony

Codziennie

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marskość Wątroby

Więcej…

Zegar Biologiczny

Więcej…

Moda

Artykuły

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Więcej…

Dyniowy chlebek

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Niejadek jabłek, czyli mit o jeżu

Więcej…

Jej wysokość czekolada, czyli królowa jest tylko jedna!

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Jak złowić swojego pierwszego karpia?

Więcej…

Wędkowanie

Więcej…