„Domowy Humus”

Nie trzeba iść do sklepu po pastę z ciecierzycy. Idealny domowy hummus powinien nam zająć około 2-3 minut. Dobrze jest go podać z bagietką czy domowymi wytrawnymi krakersami. Zapraszam! 

- 1 szklanka lub puszka ciecierzycy
- łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki pasty z sezamu
- ok. 4 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- woda
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- czerwona papryka
- prażone ziarno sezamu

Ciecierzycy z puszki nie trzeba gotować a surową należy dobrze opłukać i namoczyć we wodzie z łyżką sody przez dobę. Potem znów opłukać, wsypać do garnka z wodą i jeszcze dodać pół łyżeczki sody. Pianę podczas gotowania trzeba zbierać łyżką. Wodę solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i rozdrobnić na pastę blenderem. Dodać pastę z sezamu, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wszystko zmiksować na gładka masę. Można ją rozcieńczyć wodą by hummus nie był ani za rzadki, ani za gęsty. Pasta sezamowa nadaje mu słodkawy posmak. Świetny do smarowania pieczywa. Smacznego!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Jak wychowawczo spędzać czas z dzieckiem?

Więcej…

Dlaczego sen jest ważny? - Świat i Polacy

Więcej…

Telefony

Codziennie

Tanie wakacje w Polsce

Więcej…

Jak zaplanować podróż kamperem?

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Jak zadbać o swój mózg?

Więcej…

Marskość Wątroby

Więcej…

Moda

Artykuły

Kotlety wegańskie

Więcej…

Ryż kalafiorowy z cukinią, groszkiem

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy mapy kłamią ?

Więcej…

Pływy morskie

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Największe drzewa świata

Więcej…

Tuńczyk błękitno-płetwy

Więcej…