„Domowy Humus”

Nie trzeba iść do sklepu po pastę z ciecierzycy. Idealny domowy hummus powinien nam zająć około 2-3 minut. Dobrze jest go podać z bagietką czy domowymi wytrawnymi krakersami. Zapraszam! 

- 1 szklanka lub puszka ciecierzycy
- łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki pasty z sezamu
- ok. 4 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- woda
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- czerwona papryka
- prażone ziarno sezamu

Ciecierzycy z puszki nie trzeba gotować a surową należy dobrze opłukać i namoczyć we wodzie z łyżką sody przez dobę. Potem znów opłukać, wsypać do garnka z wodą i jeszcze dodać pół łyżeczki sody. Pianę podczas gotowania trzeba zbierać łyżką. Wodę solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i rozdrobnić na pastę blenderem. Dodać pastę z sezamu, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wszystko zmiksować na gładka masę. Można ją rozcieńczyć wodą by hummus nie był ani za rzadki, ani za gęsty. Pasta sezamowa nadaje mu słodkawy posmak. Świetny do smarowania pieczywa. Smacznego!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Awangardowy styl życia

Więcej…

Dlaczego pies jest najlepszym przyjacielem człowieka?

Więcej…

Telefony

Codziennie

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Niepowtarzalna Wenecja - praktyczne rady cz2

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Naturalne piękno włosów - jak o nie dbać?

Więcej…

Marskość Wątroby

Więcej…

Moda

Artykuły

Pasztet gryczany z batata

Więcej…

Pizza z patelni

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Kiedy księżyc jest największy?

Więcej…

Niejadek jabłek, czyli mit o jeżu

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Najsmaczniejsze grzyby i pomysły na ich spożycie.

Więcej…

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…