Orzeźwiający zielony chłodnik z awokado jako doskonała propozycja na wegetariański obiad. Co ciekawe zupa ta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy. Dlatego, że natka pietruszki jest bogata w żelazo i beta-karoten. To świetna przyprawa do zup i sosów lub baza pesto. Natka pietruszki nie tylko odświeża ale i wzmacnia. Wypróbuj sprawdzony przepis. 

- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki mleka owsianego
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 kromki pieczywa
- olej ryżowy

Awokado i ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do blendera wrzucamy awokado, ogórka, natkę i dolewamy mleka owsianego. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy olej. Chleb kroimy w grubą kostkę i podsmażamy go na złotobrązowy kolor. Chłodnik przelewamy na talerze. Dekorujemy pozostałym pokrojonym awokado, ziołami i grzankami. Możemy polać do smaku odrobiną oleju ryżowego.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Dlaczego pies jest najlepszym przyjacielem człowieka?

Więcej…

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Telefony

Codziennie

Niepowtarzalna Wenecja - praktyczne rady cz2

Więcej…

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marskość Wątroby

Więcej…

Zachowaj naturalnie piękną skórę

Więcej…

Moda

Artykuły

Pizza z patelni

Więcej…

„Wegański śledź”

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Kiedy księżyc jest największy?

Więcej…

Pływy morskie

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Największe drzewa świata

Więcej…

Polowanie na nocnego drapieżnika z jeziora

Więcej…