Orzeźwiający zielony chłodnik z awokado jako doskonała propozycja na wegetariański obiad. Co ciekawe zupa ta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy. Dlatego, że natka pietruszki jest bogata w żelazo i beta-karoten. To świetna przyprawa do zup i sosów lub baza pesto. Natka pietruszki nie tylko odświeża ale i wzmacnia. Wypróbuj sprawdzony przepis. 

- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki mleka owsianego
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 kromki pieczywa
- olej ryżowy

Awokado i ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do blendera wrzucamy awokado, ogórka, natkę i dolewamy mleka owsianego. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy olej. Chleb kroimy w grubą kostkę i podsmażamy go na złotobrązowy kolor. Chłodnik przelewamy na talerze. Dekorujemy pozostałym pokrojonym awokado, ziołami i grzankami. Możemy polać do smaku odrobiną oleju ryżowego.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Hausboot - polubisz pływający domek z wszelkimi wygodami

Więcej…

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Telefony

Codziennie

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zdrowy sen

Więcej…

Zegar Biologiczny

Więcej…

Moda

Artykuły

„Wegański śledź”

Więcej…

Pasztet gryczany z batata

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz dlaczego Jerzyk zwyczajny, wcale nie jest "zwyczajny"?

Więcej…

Niejadek jabłek, czyli mit o jeżu

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Testujemy sprzęcior

Więcej…

Tuńczyk błękitno-płetwy

Więcej…