Taki nieskomplikowany ale jak pomysłowy sernik zimowy. Nazwałam go teraz zimowym, bo to piernikowa przyprawa jest nam tak potrzebna w chłodne dni. Powodzenia! 

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko

masa serowa:

- 500 g tłustego twarogu
- 120 g śmietany kremówki 30%
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru brązowego
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego

Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszać i włożyć połowę pokrojonego zimnego masła oraz jajko i zagniatać na ciasto. Gotowe podzielić na 2 części, uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut. Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić. Osobno ubić kremówkę. Do drugiej połowy miękkiego masła dodać cukier i miksować. Do masła z cukrem stopniowo dodać żółtka, zmielony twaróg, kaszę kukurydzianą i proszek budyniowy. Połączyć masę twarogową z pianą z białek i ubitą kremówką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki. Połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy a połowę na masę serową. Piec ok. 60 minut w 160 st. C.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Hausboot - polubisz pływający domek z wszelkimi wygodami

Więcej…

Własny "ogródek" w mieszkaniu - do kuchni i dla ozdoby

Więcej…

Telefony

Codziennie

Jak zaplanować podróż kamperem?

Więcej…

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marchew - skarbnica substancji odżywczych i witamin!

Więcej…

Jak dbać o naturalne piękno dłoni i paznokci

Więcej…

Moda

Artykuły

Placki z kalafiora

Więcej…

Chałwa z pestek słonecznika z miodem i sezamem

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Sprawdź co wiesz o piwie?

Więcej…

Ile przesypiamy w ciągu roku?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Najsmaczniejsze grzyby i pomysły na ich spożycie.

Więcej…

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…