Mało kto wie, że dynia nie jest warzywem ale owocem i do tego jagodowym. Nie sposób przecenić jej wielu wartości odżywczych. Miąższ nadaje się do przygotowania zupy, sernika, placków a teraz nawet do chleba. Powodzenia! 

- 100 g mąki owsianej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oleju kokosowego
- 5 łyżek naparu z kawy

- 150 g ksylitolu
- 50 ml mleka roślinnego
- 150 ml soku pomarańczowego

- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 250 g puree z dyni
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 75 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek

Mieszamy mąki, przyprawy i proszek. Osobno mieszamy masę z oleju z kawą, ksylitolem, mlekiem, sokiem i aromatem. Dodajemy puree z dyni, dwie łyżki siemienia, skórkę i mąki z przyprawami. Zalewamy łyżeczkę sody octem. Pianę wlewamy do masy i mieszamy z orzechami i rodzynkami. Pieczemy ok. 60 minut w 180 st. C. Upieczony studzimy godzinę i podajemy. 

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Jak pozbyć się roztoczy ze swojego domu?

Więcej…

Sinice

Więcej…

Telefony

Codziennie

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Tanie wakacje w Polsce

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marskość Wątroby

Więcej…

Zachowaj naturalnie piękną skórę

Więcej…

Moda

Artykuły

Wegetariański pasztet

Więcej…

Energetyczne ciastka orzechowo-owsiane

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Pływy morskie

Więcej…

Ile przesypiamy w ciągu roku?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…

Testujemy sprzęcior

Więcej…