Sojonez to klasyczny odpowiednik majonezu. Konsystencję uzyskuje się dzięki emulgowaniu mleka sojowego, czyli poprzez dodawanie oleju. Jajecznego smaku możemy nadać gdy mamy jeszcze czarną sól. Ale to wybór indywidualny, uzależniony od możliwości. Jeśli nie mamy mleka można dać ugotowanej białej fasoli lub ryżu. A po zmiksowaniu sojonez będzie już gęsty, wystarczy tylko odpowiednio doprawić. 


- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- szczypta kurkumy

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego 

Mleko zmiksować w blenderze, aż się spieni. Następnie dodać przyprawy, sok, musztardę i ponownie zmiksować. Dodawać cienką strużką olej. Gdy majonez zacznie gęstnieć, miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Domowe rośliny doniczkowe. cz1

Więcej…

Jak zaplanować wydatki?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Niezbędnik turystyczny - 5 podstawowych zasad

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Proporcjonalne ciało człowieka.

Więcej…

Czy wiesz jak ważna w organizmie jest woda?

Więcej…

Moda

Artykuły

Brownie

Więcej…

Zupa z cukinii

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Kiedy księżyc jest największy?

Więcej…

Ciekawostka - Ludzkie serce

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…

Pyton tygrysi

Więcej…