Sojonez to klasyczny odpowiednik majonezu. Konsystencję uzyskuje się dzięki emulgowaniu mleka sojowego, czyli poprzez dodawanie oleju. Jajecznego smaku możemy nadać gdy mamy jeszcze czarną sól. Ale to wybór indywidualny, uzależniony od możliwości. Jeśli nie mamy mleka można dać ugotowanej białej fasoli lub ryżu. A po zmiksowaniu sojonez będzie już gęsty, wystarczy tylko odpowiednio doprawić. 


- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- szczypta kurkumy

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego 

Mleko zmiksować w blenderze, aż się spieni. Następnie dodać przyprawy, sok, musztardę i ponownie zmiksować. Dodawać cienką strużką olej. Gdy majonez zacznie gęstnieć, miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Hausboot - polubisz pływający domek z wszelkimi wygodami

Więcej…

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Telefony

Codziennie

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zdrowy sen

Więcej…

Zegar Biologiczny

Więcej…

Moda

Artykuły

„Wegański śledź”

Więcej…

Pasztet gryczany z batata

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz dlaczego Jerzyk zwyczajny, wcale nie jest "zwyczajny"?

Więcej…

Niejadek jabłek, czyli mit o jeżu

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Testujemy sprzęcior

Więcej…

Tuńczyk błękitno-płetwy

Więcej…