Sojonez to klasyczny odpowiednik majonezu. Konsystencję uzyskuje się dzięki emulgowaniu mleka sojowego, czyli poprzez dodawanie oleju. Jajecznego smaku możemy nadać gdy mamy jeszcze czarną sól. Ale to wybór indywidualny, uzależniony od możliwości. Jeśli nie mamy mleka można dać ugotowanej białej fasoli lub ryżu. A po zmiksowaniu sojonez będzie już gęsty, wystarczy tylko odpowiednio doprawić. 


- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- szczypta kurkumy

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego 

Mleko zmiksować w blenderze, aż się spieni. Następnie dodać przyprawy, sok, musztardę i ponownie zmiksować. Dodawać cienką strużką olej. Gdy majonez zacznie gęstnieć, miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Jak wychowawczo spędzać czas z dzieckiem?

Więcej…

Jak zaplanować wydatki?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Niezbędnik turystyczny - 5 podstawowych zasad

Więcej…

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marchew - skarbnica substancji odżywczych i witamin!

Więcej…

Zadbaj o swój wzrok.

Więcej…

Moda

Artykuły

„Wegański śledź”

Więcej…

Pyszny i zdrowy cydr

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Jej wysokość czekolada, czyli królowa jest tylko jedna!

Więcej…

Czy mapy kłamią ?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…

Wędkowanie

Więcej…