Słodkie przekąski dostosowane do własnych oczekiwań. Niezależnie od wybranego wariantu każdy ma swoje ulubione poczucie smaku, więc piekąc u siebie w domu po prostu najlepiej ustalić określony poziom słodkości. Dobrze jest też obserwować kiedy ciasteczka zaczynają się rumienić. Czas zależy od grubości i składu udanej masy. Pieczemy ok. 20 minut na 2 blachach. 

Pin It

     Orzeźwiający zielony chłodnik z awokado jako doskonała propozycja na wegetariański obiad. Co ciekawe zupa ta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy. Dlatego, że natka pietruszki jest bogata w żelazo i beta-karoten. To świetna przyprawa do zup i sosów lub baza pesto. Natka pietruszki nie tylko odświeża ale i wzmacnia. Wypróbuj sprawdzony przepis. 

Pin It

       Danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej. To bardzo prosta i smaczna zupa, jeśli mamy dobry wywar z warzyw. Z ziemniakami i przyprawami jest naprawdę aromatyczna i rozgrzewająca. Smakuje doskonale! 

Pin It

„Domowy Humus”

Nie trzeba iść do sklepu po pastę z ciecierzycy. Idealny domowy hummus powinien nam zająć około 2-3 minut. Dobrze jest go podać z bagietką czy domowymi wytrawnymi krakersami. Zapraszam! 

Pin It

„Chałwa z pestek słonecznika z miodem i sezamem”

Chałwa to wyrób popularny na Bałkanach a ręcznie robiona jest krucha i wyśmienita w smaku. Można ją wzbogacić czekoladą i migdałami. Mała słodka przyjemność nie będzie już tylko kusić jeśli zrobisz ją osobiście. Powodzenia! 

Pin It

Gotowane warzywa, majonez i śledź czyli zdrowy przysmak śledziowy. Bardzo ciekawe połączenie śledzia z warzywami na początek mało kuszące ale jak pyszne po przyrządzeniu. Jednak smaki zmieniają się na lepsze, oczyszczają się kubki smakowe i zaczynamy jeść to, czego wcześniej nie moglibyśmy przełknąć. Tak bardzo cieszę się, gdy odkrywam tak inspirujący smak. 

Pin It

polski blog o szparagach

 Pierwszy raz, szparagi zapiekane w bekonie, jadłem u przyjaciół w Norwegii. Teraz co jakiś czas, robię je w własnym domu.

Otóż są naprawdę przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

Najpierw musimy szparagi umyć. Następnie odrywamy wszystkie twarde końcówki. W rękach będziemy czuć w którym miejscu złamać. 

Pin It

     Dawno, dawno temu powstał pierwszy przepis na kotlety sojowe po grecku. Potem przyszedł czas na selera a nawet boczniaki można przyrządzić zamiast śledzia. Dlaczego nie soczewica w śledziowej marynacie? Jeśli jesteś ciekawy jak smakuje śledź w sosie rybnym bez ryby musisz koniecznie sprawdzić ten przepis. Polecam go osobom które przeszły na weganizm a tęsknią za smakiem śledzi i zastanawiają się co podać na kolację. 

Pin It

 

     Po prostu lubimy ciekawe połączenia smakowe. Z drugiej strony mamy ogromną satysfakcję, gdy znajomi czy rodzina dziwią się, że smakuje im kolejna nowa potrawa wegańska. Wielu nie wyobraża sobie życia na diecie wegańskiej a próbują potraw, w których nie ma odrobiny produktu pochodzenia zwierzęcego. Oto propozycja na przepyszne śniadanie jak i na kolację. Powodzenia. 

Pin It

 

Znane na całym świecie, ciasteczka o intensywnym smaku. Deser Zawdzięcza swą nazwę ciemnobrązowemu kolorowi czekolady. Ciasto nie wyrasta, jest gęste a najbardziej liczy się smak. Wspaniały dodatek do kawy, na ciepło lub na zimno. Przepis wydaje się prosty, ale czy tak łatwo osiągnąć idealny smak? Przekonajcie się sami. 

Pin It

Ludzie, którzy spożywają regularnie kakao, rzadziej chorują i żyją dłużej. Kakao pomimo działania pobudzającego, łagodzi stres. Jest skarbnicą magnezu, który wycisza i łagodzi depresyjny nastrój. Doceniono je w starożytności, wiec dlaczego mielibyśmy dziś nie korzystać z udanej receptury. 

Pin It

Zainspirowała mnie chęć odtworzenia idealnego smaku na dobry początek. Wiec znalazłam świetną, chrupiącą propozycję na śniadanie a to dzięki połączeniu odpowiednich dodatków. Łączmy je by stworzyć to czego nam naprawdę brak, aby danie było pożywne i energetyczne. Jest pyszne.

Pin It

Nie musisz posiadać pieca, aby szybko przyrządzić pyszną pizzę. Ciasto wyrasta na patelni, jest miękkie na brzegach i pokryte ciągnącym się żółtym serem. Warto dodać kukurydzę, bo jest to świetny dodatek do pizzy. Sos pomidorowy łatwo jest przyrządzić z koncentratu, wody, oliwy i oregano. Powodzenia! 

Pin It

Ciasto, które musi się udać. Potrzebny tylko dobry nastrój i przepis, a w rezultacie mamy wielką radość. Wcześniej nie znałam tak dobranego smaku. Każdy może trochę poeksperymentować. To ciekawe doświadczenie, ale po kilku takich wypiekach uznałam, że będę trzymać się planu. Robię to z myślą o bliskich, jako niezapowiedzianych gości. Ciasto orzechowe przekładane kremem budyniowo-orzechowym jest doskonałe. W sam raz do dobrej kawy.

Pin It

 

Połączenie kilku warzyw z kaszą w krótkim czasie. Odkrywamy nowe smaki, a to daje radość. Kotleciki jakich wcześniej nie było w naszej domowej kuchni. Jak dobrze jest urozmaicać najważniejsze posiłki. 

Pin It

Pyszny i zdrowy zamiennik popularnego dania to właśnie pasztet z soczewicy. Zaserwowany na ciepło w porze obiadowej lub jako uzupełnienie łatwo przyswajalnego białka na kolację. Kiełki soczewicy również mają dużo wartości jednak z warzywem sojowym można zrobić o wiele więcej. Niezastąpione jest dla ludzi aktywnych, prowadzących zdrowy tryb życia. 

Pin It

Jeśli mamy w domu dobry piekarnik, to czemu nie robić z niego dobrego użytku. Warzywa nie tracą na wartości smakowej a przyprawy jeszcze bardziej wzbogacają. Grzanki najlepiej jest zrobić wcześniej z ulubionego pieczywa. Rumiane będą się ładnie prezentować na stole.

Pin It

To zupa, która kojarzy się z pysznymi deserami w sezonie. Ale kto powiedział, że trzeba czekać do lata. Truskawki mrożone dostępne są przez cały rok. Można ją przyrządzić na dwa sposoby: z całymi owocami i jako krem z truskawek. Przyprawy sprawiają, że zupa jest aromatyczna i co ważne - rozgrzewa w zimowe dni. Składnikiem obowiązkowym są po prostu truskawki, a makaron to bardzo dobre uzupełnienie słodkich owoców. 

Pin It


Sojonez to klasyczny odpowiednik majonezu. Konsystencję uzyskuje się dzięki emulgowaniu mleka sojowego, czyli poprzez dodawanie oleju. Jajecznego smaku możemy nadać gdy mamy jeszcze czarną sól. Ale to wybór indywidualny, uzależniony od możliwości. Jeśli nie mamy mleka można dać ugotowanej białej fasoli lub ryżu. A po zmiksowaniu sojonez będzie już gęsty, wystarczy tylko odpowiednio doprawić. 

Pin It

Komputery

Czytaj

Jak pozbyć się roztoczy ze swojego domu?

Więcej…

Rejestr Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym

Więcej…

Telefony

Codziennie

Zoo w Ostrawie

Więcej…

Jak zaplanować podróż kamperem?

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Proporcjonalne ciało człowieka.

Więcej…

Zdrowy sen

Więcej…

Moda

Artykuły

Szparagi w bekonie

Więcej…

Chłodnik z awokado

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz, że...?

Więcej…

Założę się, że nie zgadniesz ile mamy w Polsce Łosi

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…

Legalne łowienie ryb w Polsce

Więcej…