Słodkie przekąski dostosowane do własnych oczekiwań. Niezależnie od wybranego wariantu każdy ma swoje ulubione poczucie smaku, więc piekąc u siebie w domu po prostu najlepiej ustalić określony poziom słodkości. Dobrze jest też obserwować kiedy ciasteczka zaczynają się rumienić. Czas zależy od grubości i składu udanej masy. Pieczemy ok. 20 minut na 2 blachach.

- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki rodzynek lub daktyli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 5 łyżek miodu
- ok. 0,5 szklanki wody

Namoczone pięć minut płatki owsiane przekładamy do blendera. Podobnie orzechy, pestki dyni i słonecznik. Dodajemy również namoczone wcześniej rodzynki, miód, olej kokosowy i cynamon. Wodę dodajemy jeśli to konieczne, by masa była odpowiednia do formowania. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z ciasta kulki, które spłaszczamy i układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Smacznego!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

     Orzeźwiający zielony chłodnik z awokado jako doskonała propozycja na wegetariański obiad. Co ciekawe zupa ta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy. Dlatego, że natka pietruszki jest bogata w żelazo i beta-karoten. To świetna przyprawa do zup i sosów lub baza pesto. Natka pietruszki nie tylko odświeża ale i wzmacnia. Wypróbuj sprawdzony przepis.

- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki mleka owsianego
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 kromki pieczywa
- olej ryżowy

Awokado i ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do blendera wrzucamy awokado, ogórka, natkę i dolewamy mleka owsianego. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy olej. Chleb kroimy w grubą kostkę i podsmażamy go na złotobrązowy kolor. Chłodnik przelewamy na talerze. Dekorujemy pozostałym pokrojonym awokado, ziołami i grzankami. Możemy polać do smaku odrobiną oleju ryżowego.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

       Danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej. To bardzo prosta i smaczna zupa, jeśli mamy dobry wywar z warzyw. Z ziemniakami i przyprawami jest naprawdę aromatyczna i rozgrzewająca. Smakuje doskonale!

- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 7ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 750 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 jajka
- 100ml wody
- sól i pieprz
- grzanki, tarty żółty ser

Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Kminek z majerankiem dodajemy do cebuli. Podsmażamy cebulę kilka minut, aż się zeszkli i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki oraz kminek z majerankiem. Dolewamy wywar warzywny i gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka ubijamy z wodą i wlewamy stróżką do zupy, cały czas mieszając. Na koniec zagotowujemy i podajemy w ulubionej wersji. Smacznego!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

„Domowy Humus”

Nie trzeba iść do sklepu po pastę z ciecierzycy. Idealny domowy hummus powinien nam zająć około 2-3 minut. Dobrze jest go podać z bagietką czy domowymi wytrawnymi krakersami. Zapraszam!

- 1 szklanka lub puszka ciecierzycy
- łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki pasty z sezamu
- ok. 4 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- woda
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- czerwona papryka
- prażone ziarno sezamu

Ciecierzycy z puszki nie trzeba gotować a surową należy dobrze opłukać i namoczyć we wodzie z łyżką sody przez dobę. Potem znów opłukać, wsypać do garnka z wodą i jeszcze dodać pół łyżeczki sody. Pianę podczas gotowania trzeba zbierać łyżką. Wodę solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i rozdrobnić na pastę blenderem. Dodać pastę z sezamu, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wszystko zmiksować na gładka masę. Można ją rozcieńczyć wodą by hummus nie był ani za rzadki, ani za gęsty. Pasta sezamowa nadaje mu słodkawy posmak. Świetny do smarowania pieczywa. Smacznego!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

„Chałwa z pestek słonecznika z miodem i sezamem”

Chałwa to wyrób popularny na Bałkanach a ręcznie robiona jest krucha i wyśmienita w smaku. Można ją wzbogacić czekoladą i migdałami. Mała słodka przyjemność nie będzie już tylko kusić jeśli zrobisz ją osobiście. Powodzenia!

- 1 szklanka słonecznika
- 3 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu. Ostudzić i wsypać do blendera. Dodać miód, aromat i sok z cytryny. Miodu można dać więcej niż dwie łyżki tak by masa była nie za gęsta ale tez odpowiednio słodka. Teraz trzeba zblendować dodatki z uprażonym ziarnem. Następnie niewielkie naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać powierzchnię ubijając do dna. Wstawić do lodówki na 3 godziny i pokroić na małe kawałeczki. Przepyszny deser.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Gotowane warzywa, majonez i śledź czyli zdrowy przysmak śledziowy. Bardzo ciekawe połączenie śledzia z warzywami na początek mało kuszące ale jak pyszne po przyrządzeniu. Jednak smaki zmieniają się na lepsze, oczyszczają się kubki smakowe i zaczynamy jeść to, czego wcześniej nie moglibyśmy przełknąć. Tak bardzo cieszę się, gdy odkrywam tak inspirujący smak.

- 40 kawałków wegańskiego śledzia
- 15 łyżek 
sojonezu
- 3 buraki
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- cytryna
- sól, sól wulkaniczna, pieprz

Gotujemy warzywa a cebulę drobno kroimy. Wyjmujemy śledzie i odsączamy z oleju. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce. W salaterce 25 cm układamy warstwami składniki doprawiając solą i pieprzem. Dół salaterki smarujemy sojonezem, następnie kładziemy śledzia. Skrapiamy go cytryną i posypujemy cebulą. Następnie kładziemy ziemniaki. marchewkę a na koniec buraki. Tak samo układamy drugą warstwę i kolejna. Wierzch smarujemy sojonezem i solimy solą wulkaniczną. Wstawiamy do lodówki by schłodzić przed podaniem i smacznego!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

polski blog o szparagach

 

Pierwszy raz, szparagi zapiekane w bekonie, jadłem u przyjaciół w Norwegii. Teraz co jakiś czas, robię je w własnym domu.

Otóż są naprawdę przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

Najpierw musimy szparagi umyć. Następnie odrywamy wszystkie twarde końcówki. W rękach będziemy czuć w którym miejscu złamać. 

Bekon kupujemy wcześniej w plasterkach lub kroimy samemu. Następnie owijamy szparagi bekonem. 

Pin It

     Dawno, dawno temu powstał pierwszy przepis na kotlety sojowe po grecku. Potem przyszedł czas na selera a nawet boczniaki można przyrządzić zamiast śledzia. Dlaczego nie soczewica w śledziowej marynacie? Jeśli jesteś ciekawy jak smakuje śledź w sosie rybnym bez ryby musisz koniecznie sprawdzić ten przepis. Polecam go osobom które przeszły na weganizm a tęsknią za smakiem śledzi i zastanawiają się co podać na kolację.

- 250 g kotletów sojowych

- woda do namoczenia

- 3 łyżeczki soli

Zalewa:

- 3 łyżki octu
- olej
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 duża cebula
- 7 ząbków czosnku
- 2-3 algi nori
- liść laurowy

     Do kotletów wsypujemy 3 łyżeczki soli i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy do namoczenia ok. 1,5 godz. Kroimy cebulę w krążki i siekamy czosnek. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy sól i wlewamy ocet. Algi rwiemy na kawałeczki. Miękkie kotlety kroimy w centymetrowe paski. Na spód słoika 0,7 litra kładziemy trochę alg, trochę kotletów, cebulę, czosnek i po 1 listku laurowym. Ugniatamy ręką i kładziemy kolejne warstwy. Wierzch wykładamy cebulą i ugniatamy. Wlewamy zalewę octową do połowy słoika i do pełna uzupełniamy olejem. Zamykamy słoiki i wkładamy na ok. 3 doby do lodówki, żeby się przegryzło. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

 

     Po prostu lubimy ciekawe połączenia smakowe. Z drugiej strony mamy ogromną satysfakcję, gdy znajomi czy rodzina dziwią się, że smakuje im kolejna nowa potrawa wegańska. Wielu nie wyobraża sobie życia na diecie wegańskiej a próbują potraw, w których nie ma odrobiny produktu pochodzenia zwierzęcego. Oto propozycja na przepyszne śniadanie jak i na kolację. Powodzenia.

- 100 g granulatu sojowego
- 1 alga nori
- 1 łyżeczka soli
- wrząca woda
- 2 łyżki octu
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 5 łyżek majonezu
- sól i pieprz


Granulat sojowy wsypać do miseczki, dodać łyżeczkę soli, pokruszoną algę nori i zalać to wrzącą wodą, by przykryła granulat. Przykryć talerzykiem i czekać aż wystygnie. Po tym dodać ocet, zamieszać i odstawić na kilka godzin.
Następnie ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z zalewy i wszystko wrzucić do miseczki. Dodać "tuńczyka" sojowego, sojonez, sól, pieprz i zamieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki, żeby sałatka się schłodziła.

 

Życzymy smacznego 

Zespół Świat i Polacy

Pin It

 

Znane na całym świecie, ciasteczka o intensywnym smaku. Deser Zawdzięcza swą nazwę ciemnobrązowemu kolorowi czekolady. Ciasto nie wyrasta, jest gęste a najbardziej liczy się smak. Wspaniały dodatek do kawy, na ciepło lub na zimno. Przepis wydaje się prosty, ale czy tak łatwo osiągnąć idealny smak? Przekonajcie się sami.

- 1 kostka masła
- 3 tabliczki czekolady: 2-do ciasta,1-do posypania
- 200 g brązowego cukru
- 3 całe jajka
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżki aromatu waniliowego
- szczypta soli

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić, czekolady połamać i roztopić. Trzecią tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ubić jajka, osobno pianę i żółtka, dodać cukier i aromat. Dolać przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól. Przełożyć ciasto do formy, posypać czekoladą z lodówki i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

PRACA

Zapraszamy na serwis:"PRACA" Jeżeli masz firmę i szukasz wykwalifikowanych pracowników, zostaw bezpłatne ogłoszenie drobne. Może szukasz pracy? Pokaż że ci zależy i skorzystaj z naszego serwisu. Nie trać czasu niech oni dzwonią do ciebie!

OGŁOSZENIA

Zapraszamy wszystkich do serwisu: "OGŁOSZENIA" Można tutaj wstawić swoje używane rzeczy, albo sprzedać zupełnie nowy towar. Na co czekać? Bądź pierwszy i wstaw bezpłatne ogłoszenie drobne.

FIRMY

Zapraszamy na serwis: "FIRMY"  Jeżeli szukasz nowych klientów lub chcesz jeszcze bardziej rozreklamować swój biznes, zostaw wizytówkę. Wiemy jak dobra reklama jest niezbędna w osiągnięciu sukcesu. Nie strać tej okazji, bo może właśnie ona, przyniesie Tobie sukces.

Komputery

Czytaj

Rejestr Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym

Więcej…

Uwaga, kleszcze wciąż atakują.

Więcej…

Telefony

Codziennie

Niepowtarzalna Wenecja - praktyczne rady cz2

Więcej…

Niezbędnik turystyczny - 5 podstawowych zasad

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marihuana medyczna

Więcej…

Jak wesprzeć stawy?

Więcej…

Moda

Artykuły

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Więcej…

Chłodnik z awokado

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Uwaga na brudne puszki

Więcej…

Poznaj 10 ciekawostek i faktów na temat popularnych muzyków i zespołów.

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Najsmaczniejsze grzyby i pomysły na ich spożycie.

Więcej…

Testujemy sprzęcior

Więcej…