Mało osób wie, że węgorz jest niezwykle wytrzymałą i sprytną rybą. Nie dość, że potrafi płynąć przez kilka miesięcy bez żadnej przerwy, owijać się w silnym uścisku wokół różnych przedmiotów, to na dodatek nieźle radzi sobie w ekstremalnych sytuacjach nawet na lądzie. Wszystko to sprawia, że złowienie węgorza jest niełatwą sztuką, wymagającej specjalistycznej wiedzy i odpowiedniego przygotowania.
Wędkowanie to interesujące hobby które przynosi wiele radości. Aby tak było nie warto zaczynać od zaawansowanych technologicznie modeli wędek. Na początek wystarczy proste wędzisko z haczykiem i linką oraz trochę cierpliwości. Pozwólmy sobie zakochać się w tym sporcie, tak aby stał się naszą kolejną pasją.
Te zamknięte w muszli niepozorne stworzonka wywołują mnóstwo skojarzeń. Przyjemnych. Przywodzą na myśl drogie perły, słoneczne wakacje i pyszną kolację, serwowaną w nadmorskiej restauracji. Małże niosą wielki potencjał pozytywnych myśli. I słusznie. Bo prócz tego, że produkują perły i wybornie smakują, są wyjątkowo pożytecznymi stworzeniami naszych ekosystemów.
Dorsz to ryba drapieżna o ubarwieniu zróżnicowanym w zależności od ich pochodzenia. Można spotkać dorsze brązowawe, szare lub zielonkawo- oliwkowe. Na końcu pyska, u dorszy, można zauważyć całkiem nieźle rozwinięte wąsy. Są to ryby słodko i słonowodne co oznacza, że mogą występować zarówno w rzekach jak i morzach. Złowienie dorsza atlantyckiego to nie lada sztuka – maksymalne okazy tej ryby mogą osiągać długości od 1,20 do nawet 2 metrów długości.
Jeszcze niedawno karpie były mało popularnym celem wędkarzy. W ostatnich latach wędkarstwo przechodzi jednak spore przeobrażenie, a wraz z nim częstość połowu tej słodkowodnej ryby.
Sekwoje to wiecznie zielone drzewa, których charakterystyczną cechą jest robiąca wrażenie wysokość, grubość pnia i długowieczność. Najstarsza sekwoja na ziemi liczy sobie 2200 lat. Jedną z najwyższych sekwoi jest Hyperion - słynna amerykańska mieszkanka parku sekwoi. Osiągnęła ona wysokość 115 metrów, a objętość jej pnia mierzy około 50 metrów długości. Drzewo to jest jednym z najstarszych gatunków roślin.
Niektóre aspekty świata roślin i zwierząt wzbudzają nasze szczególne zainteresowanie. Tak jest też w przypadku intrygujących węży. Pyton tygrysi to gad z rodziny węży dusicieli, jak się można domyślać, wyróżnia się egzotycznym i plamiastym ubarwieniem. Ma jasnobrązowy grzbiet z rzędem dużych ciemnobrązowych plam z jasnożółtą obwódką. Na dolnej i górnej wardze znajdują się termoreceptory,
Kurka to grzyb występujący w Polsce i w wielu innych miejscach na świecie. Są cenione za swój smak, dlatego należą do najpopularniejszych gatunków jadalnych. Ich fachowa nazwa to pieprznik jadalny, ale znane są również jako lisica, liszka, lisiczka, stągiewka i kurza noga.
Wędkowanie traktujesz jako hobby od 20 lat uprawiane na tym samym jeziorze? To może się znudzić nawet największym domatorom. Wyjście poza swoje codzienne środowisko może być bardzo ożywcze dla rybackiego hobby. Przekonaj się, że istnieje wiele oryginalnych pomysłów na wędkarski wypad!
Kiedy zaczyna się sezon na grzybobranie, nawet najbardziej zdeklarowane mieszczuchy wypatrują miejsca do zaparkowania na skraju lasu i śmiało ruszają w poszukiwanie podgrzybków, prawdziwków czy kurek. Problem w tym, że nie każdy wie, jak prawidłowo przygotować się na taką wyprawę. Poznaj ABC ubioru i wyposażenia grzybiarza.
Czytaj więcej: O czym trzeba pamiętać przed wyjściem do lasu?
Istnieją trzy podstawowe zasady, których przestrzeganie wskazuje na to, że chcesz łowić w sposób pełni legalny, zgodny z przepisami. Poznaj je, aby wystrzegać się konsekwencji i nie łamać prawa.
Mimo, że sezon na grzyby jest jesienią, tak naprawdę grzybobranie może trwać cały rok. W lesie o każdej porze znajdziemy inne gatunki grzybów. Jest to okazja nie tylko do zdrowych i rozluźniających spacerów na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim sprzyja zbiorom dorodnych okazów. Grzyby są różne – wiele z nich niejadalnych lub trujących i śmiertelnie trujących. Na szczęście – gatunki jadalne charakteryzują się fantastycznym smakiem.
Czytaj więcej: Najsmaczniejsze grzyby i pomysły na ich spożycie.
Występowanie różnych gatunków zwierząt na terenie całej Polski ma ścisły związek z tym, w jaki sposób ukształtowany jest teren, klimatem, a także z obecnymi formacjami roślinnymi. Na terytorium całego kraju występuje około kilku dziesięciu tysięcy różnych gatunków zwierząt. Niemniej jednak nie jest to zamknięta liczba, bowiem cały czas trwają badania, przeprowadzane przez naukowców, którzy odkrywają i wyróżniają kolejne gatunki zwierząt.
Sezon nie jest wtedy kiedy bierze ryba, lecz gdy serce porywa.
Gdy spacerujemy brzegiem rzeki, często spotykamy wędkarzy, jest to zajęcie do którego trzeba mieć zamiłowanie, często wyrobione już w czasach dzieciństwa, gdy ojciec, wujek lub dziadek, zabierał nad rzekę lub staw i tam łapaliśmy pierwsze nasze zdobycze. Właśnie z takich dzieciaków uśmiechniętych od ucha do ucha, wyrastają
Jadalne czyli ogólnie znane, takie po których nam nic nie będzie . Przyrządzamy z nich wiele smacznych potraw oraz przypraw.
Nie jadalne to grzyby którymi się nie zatrujemy, lecz nie je się tego rodzaju grzybów, ponieważ ich wygląd jest bardzo nie estetyczny. Gdy widzimy takiego grzyba od razu odchodzi nam apetyt. Innym powodem jest ich zapach lub smak. Wystarczy jeden, żeby popsuć całą potrawę . Czasem ich struktura jest tak krucha i obślizgła, że po prostu uznano je za nie jadalne.
Trufle na całym świecie, to bardzo ceniony grzyb. Znalezienie takiego okazu nie jest proste, wymaga wiedzy i doświadczenia. W Polsce występuje kilka gatunków trufli. Grzyby te, mają bardzo silny zapach i smak, dlatego często są używane jako przyprawy. Przypominają trochę zniekształconego ziemniaka.
Tuńczyk błękitno-płetwy
Jest to ryba jedna z najdroższych na świecie.
Pływają w ławicach i potrafią osiągnąć nawet do czterech metrów długości.
Dożyć mogą do piętnastu lat . Na targach za dobry okaz mogą zapłacić nawet 1,40 miliona euro .