Mimo, że sezon na grzyby jest jesienią, tak naprawdę grzybobranie może trwać cały rok. W lesie o każdej porze znajdziemy inne gatunki grzybów. Jest to okazja nie tylko do zdrowych i rozluźniających spacerów na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim sprzyja zbiorom dorodnych okazów. Grzyby są różne – wiele z nich niejadalnych lub trujących i śmiertelnie trujących. Na szczęście – gatunki jadalne charakteryzują się fantastycznym smakiem. Poznaj kilka z wielu smacznych grzybów, które warto zbierać do koszyka.

1. Borowiki
Szlachetne, tradycyjnie cenione w kuchni grzyby.  Usiatkowany czy ceglastopory są świetnym dodatkiem do zup sosów, pierogów i mięs. Nie należy jednak zrywać Borowika Szatańskiego, Rudopurpurowego, Grubotrzonowego, Ponurego, Goryczaka Żółciowego. Często jeden rodzaj grzyba może posiadać kilka nazw.

2. Pogrzybki
Popularne i powszechne zajączki i pokrewne grzybki, które w niektórych miejscach rosną niemalże na pęczki. Nieco mniej aromatyczne i szlachetne od borowików, jednak świetnie nadają się do mrożenia i suszenia, a później wykorzystywania przez cały rok w najróżniejszych potrawach.

3. Kurki (Pieprzniki Jadalne)
Każdy grzybiarz potwierdzi, że kurki rosną raczej rzadko, ale w grupie. Trzeba znać na nie „miejsca”. Warto czym prędzej wykorzystać ich wyjątkowy wygląd i smak, smażąc na nich jajecznicę lub gotując sos śmietanowo-kurkowy.

4. Maślaki
Wiele odmian maślaków łączy charakterystyczny śluz pokrywający kapelusze. Maślaczki świetnie smakują podsmażone wkrótce po zerwaniu, na przykład w jajkach lub jako zaskakujący dodatek do zup i dań głównych.

5. Sowy (Czubajki)
Jeżeli rosną w rzadko uczęszczanych miejscach, ich kapelusze rozrastają się do średnicy kilkudziesięciu centymetrów! Czubajki, na przykład Kanie, są niezastąpione do smażenia w panierce z bułki tartej. Królewski „kotlet schabowy”... nie tylko dla wegan!

Oprócz tego polecamy: rydze, koźlaki, gołąbki, opieńki, pieczarki, boczniaki! Jednak pamiętaj – jeżeli nie znasz się na grzybach, zawsze analizuj zbiory z profesjonalnym atlasem i ze wsparciem doświadczonego, mądrego grzybiarza. Warto eksperymentować z grzybami, dodając je do farszów, pizz, sosów, zup czy sałatek. Mogą być gotowane, smażone, pieczone, duszone, suszone a nawet mrożone i kiszone.

 

Pozdrawiamy 

Zespół Świat i Polacy

Pin It

PRACA

Zapraszamy na serwis:"PRACA" Jeżeli masz firmę i szukasz wykwalifikowanych pracowników, zostaw bezpłatne ogłoszenie drobne. Może szukasz pracy? Pokaż że ci zależy i skorzystaj z naszego serwisu. Nie trać czasu niech oni dzwonią do ciebie!

OGŁOSZENIA

Zapraszamy wszystkich do serwisu: "OGŁOSZENIA" Można tutaj wstawić swoje używane rzeczy, albo sprzedać zupełnie nowy towar. Na co czekać? Bądź pierwszy i wstaw bezpłatne ogłoszenie drobne.

FIRMY

Zapraszamy na serwis: "FIRMY"  Jeżeli szukasz nowych klientów lub chcesz jeszcze bardziej rozreklamować swój biznes, zostaw wizytówkę. Wiemy jak dobra reklama jest niezbędna w osiągnięciu sukcesu. Nie strać tej okazji, bo może właśnie ona, przyniesie Tobie sukces.

Komputery

Czytaj

Awangardowy styl życia

Więcej…

Rejestr Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym

Więcej…

Telefony

Codziennie

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Sezon na grilla rozpoczęty

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marihuana medyczna

Więcej…

Jak zadbać o swój mózg?

Więcej…

Moda

Artykuły

Domowy Humus

Więcej…

„Wegański śledź”

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Kilka ciekawostek, o których zapewne wcześniej nie słyszałeś.

Więcej…

Czy wiesz dlaczego Jerzyk zwyczajny, wcale nie jest "zwyczajny"?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…

Tuńczyk błękitno-płetwy

Więcej…