Mimo, że sezon na grzyby jest jesienią, tak naprawdę grzybobranie może trwać cały rok. W lesie o każdej porze znajdziemy inne gatunki grzybów. Jest to okazja nie tylko do zdrowych i rozluźniających spacerów na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim sprzyja zbiorom dorodnych okazów. Grzyby są różne – wiele z nich niejadalnych lub trujących i śmiertelnie trujących. Na szczęście – gatunki jadalne charakteryzują się fantastycznym smakiem. Poznaj kilka z wielu smacznych grzybów, które warto zbierać do koszyka.

1. Borowiki
Szlachetne, tradycyjnie cenione w kuchni grzyby.  Usiatkowany czy ceglastopory są świetnym dodatkiem do zup sosów, pierogów i mięs. Nie należy jednak zrywać Borowika Szatańskiego, Rudopurpurowego, Grubotrzonowego, Ponurego, Goryczaka Żółciowego. Często jeden rodzaj grzyba może posiadać kilka nazw.

2. Pogrzybki
Popularne i powszechne zajączki i pokrewne grzybki, które w niektórych miejscach rosną niemalże na pęczki. Nieco mniej aromatyczne i szlachetne od borowików, jednak świetnie nadają się do mrożenia i suszenia, a później wykorzystywania przez cały rok w najróżniejszych potrawach.

3. Kurki (Pieprzniki Jadalne)
Każdy grzybiarz potwierdzi, że kurki rosną raczej rzadko, ale w grupie. Trzeba znać na nie „miejsca”. Warto czym prędzej wykorzystać ich wyjątkowy wygląd i smak, smażąc na nich jajecznicę lub gotując sos śmietanowo-kurkowy.

4. Maślaki
Wiele odmian maślaków łączy charakterystyczny śluz pokrywający kapelusze. Maślaczki świetnie smakują podsmażone wkrótce po zerwaniu, na przykład w jajkach lub jako zaskakujący dodatek do zup i dań głównych.

5. Sowy (Czubajki)
Jeżeli rosną w rzadko uczęszczanych miejscach, ich kapelusze rozrastają się do średnicy kilkudziesięciu centymetrów! Czubajki, na przykład Kanie, są niezastąpione do smażenia w panierce z bułki tartej. Królewski „kotlet schabowy”... nie tylko dla wegan!

Oprócz tego polecamy: rydze, koźlaki, gołąbki, opieńki, pieczarki, boczniaki! Jednak pamiętaj – jeżeli nie znasz się na grzybach, zawsze analizuj zbiory z profesjonalnym atlasem i ze wsparciem doświadczonego, mądrego grzybiarza. Warto eksperymentować z grzybami, dodając je do farszów, pizz, sosów, zup czy sałatek. Mogą być gotowane, smażone, pieczone, duszone, suszone a nawet mrożone i kiszone.

 

Pozdrawiamy 

Zespół Świat i Polacy

Pin It

PRACA

Zapraszamy na serwis:"PRACA" Jeżeli masz firmę i szukasz wykwalifikowanych pracowników, zostaw bezpłatne ogłoszenie drobne. Może szukasz pracy? Pokaż że ci zależy i skorzystaj z naszego serwisu. Nie trać czasu niech oni dzwonią do ciebie!

OGŁOSZENIA

Zapraszamy wszystkich do serwisu: "OGŁOSZENIA" Można tutaj wstawić swoje używane rzeczy, albo sprzedać zupełnie nowy towar. Na co czekać? Bądź pierwszy i wstaw bezpłatne ogłoszenie drobne.

FIRMY

Zapraszamy na serwis: "FIRMY"  Jeżeli szukasz nowych klientów lub chcesz jeszcze bardziej rozreklamować swój biznes, zostaw wizytówkę. Wiemy jak dobra reklama jest niezbędna w osiągnięciu sukcesu. Nie strać tej okazji, bo może właśnie ona, przyniesie Tobie sukces.

Komputery

Czytaj

Domowe rośliny doniczkowe. cz1

Więcej…

Jak wychowawczo spędzać czas z dzieckiem?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Niepowtarzalna Wenecja - praktyczne rady cz2

Więcej…

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Właściwości babki lancetowatej

Więcej…

Proporcjonalne ciało człowieka.

Więcej…

Moda

Artykuły

Brownie

Więcej…

Sojonez

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz, że...?

Więcej…

Poznaj 10 ciekawostek i faktów na temat popularnych muzyków i zespołów.

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Trufle

Więcej…

Legalne łowienie ryb w Polsce

Więcej…