Babka lancetowata jest zielem bardzo odpornym i wytrzymałym. W Polsce jest powszechna. Rośnie w okolicy bytowania ludzi, przy ruchliwych drogach, torach, między płytami chodnikowymi. Babka lancetowata jest wykorzystywana jako popularny składnik kosmetyków i leków. Obecna jest w maściach i syropach. Kosmetolodzy stosują ją jako składnik regenerujący, poprawiający właściwości skóry, jej nawilżenie, uelastycznienie i regenerację. 

Sok z babki dodawany jest do toników i żeli do skór trądzikowych. Łagodzi ona podrażnienia i przyspiesza gojenie skóry z wykwitami ropnymi. 

Ciekawostką jest, że babka wykorzystywana była w medycynie ludowej już dawno temu. Jej historia wykorzystania tego składnika sięga czasów starożytnych. Starożytni wierzyli, że sok z babki lancetowatej leczy ukąszenia węży i skorpionów. Wykorzystywano ją także do leczenia złamań i obrzęków. W medycynie ludowej wierzono, że babka jest remedium na skaleczenia. Ponieważ jest to roślina bardzo odporna, stale odrastająca w miejscach gdzie narażona była na zniszczenie przez koła wozów i końskie kopyta (przy traktach, drogach, mostach) stosowano ją jako produkt regeneracyjny. 

Dziś już wiemy, że babka istotnie ma właściwości, które sprzyjają regeneracji skóry, co prawda nie stosuje się jej jako antidotum na złamania i jad gadów ale z powodzeniem znajduje zastosowanie w kosmetologii i dermatologii. 

 

Pozdrawiamy

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Dlaczego pies jest najlepszym przyjacielem człowieka?

Więcej…

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Telefony

Codziennie

Pamiętasz zapach ziemniaczków z ogniska?

Więcej…

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Naturalne piękno włosów - jak o nie dbać?

Więcej…

Właściwości babki lancetowatej

Więcej…

Moda

Artykuły

Sernik piernikowy

Więcej…

Pasztet gryczany z batata

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Kiedy księżyc jest największy?

Więcej…

Ciekawostka - Ludzkie serce

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Grzyby kurki

Więcej…

Jak złowić swojego pierwszego karpia?

Więcej…